21 марта, 2018 stop kockanje 0Comment

Depresija kao faktor i okidač zavisnosti od kockanja

Depresija je jedan od najčešćih faktora mnogih oblika zavisnosti. Depresija često prisiljava onoga ko pati da traži olakšanje ili “samo-lečenje” konzumiranjem supstanci ili uključivanjem u ponašanja koja njega ili nju čine da se privremeno oseća bolje. Opet, euforija produkovana viškom dopamina u mozgu često je vrlo učinkovita u privremenom ublažavanju depresije. Međutim, nakon što euforija splasne, nivo dopamina opada, što rezultira u povratnom dejstvu depresije koja je često gora nego što je bila na početku. Ovo onda izaziva veće zadovoljavanje zavisnosti i ponavljanje ciklusa “povišenja” nakon čega sledi pad. Zato se često depresija i kockanje povezuju i kao uzrok i kao posledica ponašanja.

Usamljenost je često sastavni deo depresije. Usamljenost i depresija često rezultiraju dosadom, koja je glavni okidač zavisnosti od kockanja. Patološki kockari obično spadaju u jednu od dve kategorije: oni koji traže uzbuđenje i oni koji su u potrazi za begom u poznato. One koji su u potrazi za uzbuđenjem privlače igre s visokim ulozima i puno akcije, i vrlo su skloni da traže uzbuđenje i prijateljstvo od igara za stolom kad se pojave depresija, usamljenost i dosada. Oni koji su u potrazi za begom u poznato skloniji su mehaničkim stilovima igre, a često nastoje da otupe svoju emocionalnu bol kroz duge sesije uz slot aparate.

Posledice zavisnosti od kockanja

Brojne moguće negativne posledice zavisnosti od kockanja često su direktno ili indirektno povezane s finansijskim poteškoćama usled gubitka velikih količina novca tokom vremena. Čak i nakon značajnih gubitaka, patološki kockari su prisiljeni da nastave sa kockanjem, često osećajući da je pobeda odmah iza ugla. Patološki kockari imaju tendenciju da zapamte pobedu i osećaj euforije koji su proizvodili i nastave da jure ta “povišenja”.

Zavisnost od kockanja obično sledi jasan obrazac od tri različite faze: pobednička faza, gubitnička faza i faza očaja. Faza očaja često uključuje: dug, finansijske poteškoće, društvene ili profesionalne posledice – kao što su razvod braka ili gubitak posla, a može čak da uključuje i kriminalne aktivnosti kako bi osoba ublažila dug, kaznene postupke za navedene aktivnosti, tešku depresiju i samoubistvo.

Lečenje patološkog kockanja

Zavisnost od kockanja se može uspešno lečiti i patološki kockari mogu povratiti kontrolu nad svojim životima.

telefon za konsultacije 065 3342321