Laži kockara

Laži kockara

Ukoliko u svom okruženju imate osobu zavisnu od kockanja verovatno ste upoznati sa neverovatnom sposobnošću namernog iskrivljavanja činjenica. Laži kockara, obmanjivanje porodice i prijatelja su pokazatelji patološkog kockanja. Pročitajte u nastavku teksta koje su to najčešće laži koje patolški kockari govore.

#1: Nemam problema sa kockanjem.

Uprkos postojanju dokaza da je osoba na putu stvaranja zavisnosti ili je ona već tu, osoba poriče da ima problem. Učiniće sve ili reći bilo šta da dođe do svog osnovnog cilja: kockanja. Čak i nakon katostrofalnih gubitaka, finansijske propasti, ličnih i porodičnih problema, često će se čvrsto držati stava da nema problema sa kockanjem. Štaviše, osoba se zaklinje da ne postoji problem. Poricanje je mehanizam odbrane koji osoba koristi kako bi prikrila svoj problem. Osoba se može braniti poricanjem od svega što može doprineti osećanju stida koji direktno ima veze sa onim što ona jeste. Branimo se od onoga što ne smemo da uvidimo kod sebe. Život u poricanju je, ipak, veoma naporan.

#2: Mogu da prestanem kad poželim.

Suočavanje sa osobom kod koje postoji problem patološkog kockanja, pozivajući je na neosporne činjenice koje ukazuju da je kockanje postalo zavisnost, obično će izazvati ovu vrstu laži u odgovoru. Kako bi to dokazala, osoba će se suzdržavati odlazaka u kazino, kladionicu u nekom kraćem vremenskom periodu. Međutim, osoba ubrzo dobija ideju o dobroj strategiji za dobitak i jednostavno ne može odoleti iskušenju. Postoji dovoljno primera koji pokazuju kako moć igre može slomiti jaku volju, pa naklonost prema igri postaje neizlečiva strast.

#3: Nisam kockao.

Ukoliko odmah s vrata pitate osobu gde je bila kao da tražite neizbežnu laž: „Nisam kockao!“. Priznavanje da je osoba kockala je jednako prihvatanju problema sa gubitkom kontrole i nemogućnošću postavljavanja i zadržavanja granice, kao i nemogućnošću da održi dato obećanje. Svadja i prepirka nije rešenje, bar ne u tom momentu. Odaberite vreme za diskusiju, neka to bude kada je osoba racionalna, smirena i sposobna da održi razgovor o situaciji.

#4: Moje kockanje je pod kontrolom.

Kockanje radi zabave i igre nije isto što i kockanje koje prerasta u  zavisnost. Neko ko prođe pored kazina a ne može da odoli ulasku, neko ko ce kocka satima do poslednjeg dinara, stalno rezimira prošla kockarska iskustva, planira sledeće kockarske podvige ili razmišlja kako da nabavi novac za sledeće kockanje vrlo je verovatno da će izgovoriti ovo. Posle nekog vremena, to više neće izgledati uverljivo, a dokazi će pokazati koliko je to velika laž.

#5: Nisam uzeo novac iz kuće.

Veliki dobitak, naročito na početku, može uticati na to da osoba usvoji (nerealistično) mišljenje da će ponovni dobici lako doći. Ono što je zasigurno da šanse za dobitak i gubitak postoje, ali da sa povećanom dužinom kockanja znatno češće će osoba iskusiti gubitke. Osoba svoje gubitke često gleda kao privremeni pad i da će se sreća uskoro vratiti. Sve što je potrebno je da nađe novac na bilo koji način i da nastavi sa kockanjem. Ako čujete da nije dirnuo vašu uštedu, bolje je da to proverite. Moguće je da je to samo još jedna laž u nizu.

#6: Nećete verovati šta se desilo…

Što je osoba dublje u problemu, sve više laži počinje da izmišlja. Od kradje novca na ulici, izgubljenog novačanika sa svim kreditnim karticama, neverovatne investicione prilike, priče o prijateljima koji su u nevolji… Sve ovo i još više će govoriti kompulzivni kockar kao način da objasni šta se desilo sa novcem. Ako čujete reči „Nećete verovati šta se desilo..“- ne verujte! Bez obzira na to koliko je uverljivo, verovatno je laž.

#7: Nikad više neću kockati.

Ovo ćete najčešće čuti nakon katastrofalnih gubitaka, problema sa zakonom, gubitka posla, pretnji od strane zelenaša, ucenjivanja od strana članova porodice ili nekih drugih ozbljnijih posledica.

Same reči ne bi trebale da vas uvere u to. Da bi one imale smisla, one moraju biti podržane akcijom. Osoba mora da potraži stručnu pomoć. Recite joj koliko vas takvo ponašanje povređuje, koliko vam je stalo do osobe i da želite da joj pomognete da prevaziđe ovu situaciju. Nema više laganja, nema više izgovora. Nema više gledanja na drugi način kada su znaci i posledice problema sa kockanjem oko vas. Ne preuzimajte odgovornost u vidu vraćanja dugovanja, jer to onemogućava da osoba preuzme odgovornost i potraži pomoć. Predložite joj samo jedan razgovor sa osobama koje se bave pružanjem profesionalne podrške, to može biti značajan korak u donošenju odluke da se izađe iz problema patološkog kockanja.

Hoće li laži ikad prestati? Dobra vest je da je problem patološkog kockanja rešiv, ali je potrebna promena u načinu razmišljanja i ophođenju, učenje i praktikovanje ponašanja kako bi se sprečio relaps i pobedila ta dominantna želja. Podrška porodice u kombinaciji sa stručnom podrškom doprineće da laganje i kockanje postanu deo prošlosti

HERC TIM 065 3342321

https://kockanje.net/opasnost-od-kockanja/
lazi kockara
Share
Pozovi