Kockanje – od POBEDE do PORAZA

Kockanje – od POBEDE do PORAZA

Jedan od najvećih mitova o patološkom kockanju je da su posledice jedino finansijske i da ne ostavlja posledice poput psihoaktivnih supstanci. U stvarnosti, posledice kockanja mogu biti isto tako razorne. Isitina je da je kockanje poput alkohola ili droge, stvara osećaj euforije pa osoba juri za tim osećajem ponovo, stvarajući značajnu štetu u mnogim oblastima života. Na kraju će kompulsivni kockar postati tolerantan na uzbuđenje zbog pobede, ali će nastaviti sa kockanjem da bi osvojio više novca ili da bi povratio izgubljeno. To nema veze sa „slabim karakterom”, jer zavisnost preuzima kontrolu nad samim čovekom.

Patološko kockanje je usko povezano sa pojavom i trajanjem depresivnosti,  kao i zloupotrebom alkohola i drugih psihoaktivnih supstanci. Osobe koje imaju neki problem ili su pod stresom utehu često traže u piću, koji prividno izaziva osećaj opuštenosti. Verovatnoća razvoja zavisnosti od kockanja povećava se 23 puta kod osoba koje prekomorno piju alkohol.

Ako imate problem sa kockanjem, postoji velika mogućnost da patite od depresije. Procenjuje se da 76% patoloških kockara pati od depresivnog poremećaja.Vaša depresija je možda dovela do toga da počnete sa kockanjem da biste se rešili osećaja usamljenosti i dosade. Važno je uzeti u obzir kako samu zavisnost od kockanja tako i depresiju, jer jedan poremećaj može intenzivirati simptome drugog. Kada se osećamo simptome depresije mi radimo stvari koji bi nas usrećile, a razmišljanje o pobedi u kockanju može izgledati kao dobro rešenje. Ali, kada počnete da gubite, osećate se još više depresivnim i ciklus će se nastaviti. Kada uzmete u obzir ekstremno uzbuđenje kada pobedite i razočarenje kada izgubite, lako je videti zašto depresija i kockanje predstavljaju opasnu kombinaciju.

Da zaključimo, najvažnije je identifikovati zašto ste počeli da se kockate tako da možete da naučite da popunite tu prazninu na drugi način. Sledeći korak je menjanje vašeg negativnog  načina razmišljanja i vašeg disfunkcionalnog načina ponašanja i na kraju, da naučite da ponovo volite sebe. Ljubav  prema sebi je naš najvažniji resurs i predstavlja temelj dobrog mentalnog zdravlja. Voleti sebe znači prihvatati sebe u potpunosti, ne osuđivati sebe, zaštiti sebe, preuzimati sto posto odgovornost za sebe i svoje postupke i biti iskren prema sebi. Osoba koja voli sebe, ne pati već živi i rešava probleme!

Herc Time,

Zakazivanje konsultacija na telefon: +381653342321

Pozovi