PET praktičnih saveta članovima porodice osobe koja se kocka

PET praktičnih saveta članovima porodice osobe koja se kocka

Jedna od najvažnijih stvari koju možete učiniti kada ste u blizini nekome ko se bori sa kockanjem je da uputite savet osobi da potraži pomoć

Međutim, ono što mnogi zaboravljaju, je da bi neko potražio pomoć prvo mora da shvati da ima problem. Iz ljubavi, krivice ili straha od konfrotacije, članovi porodice i prijatelji zapravo omogućavaju voljenom da nastavi sa kockanjem.

Osobe sa problemom patološkog kockanja vrlo su vešte u traženju novca na direktan ili indirektan način. Mogu koristiti razne oblike manipulacije kako bi došli do novca, ulagivanjem, durenjem, pretnjom, pa čak i prebacivanjem i provociranjem osećanja krivice kako bi dobili novac. Problem nastaje pristajanjem na takve zahteve, ulazite u začarani krug koji se s vremena na vreme prekine cenkanjem („Prestaću ako mi pomognete samo još ovaj novac da vratim“), koji u početku vraća nadu, ali nakon neuspešnosti bes i nepoverenje se produbljuju.

Ovakvi postupci sprečavaju kockara da stvarno doživi negativne posledice svog kockanja, što zauzvrat onemogućava traženje pomoći. Ako nastavite da preuzimate odgovornost za njihove probleme, sprečavate ih da oni sami preuzmu odgovornost za svoje postupke.

  1. Postavite granice u upravljanju sa finansijama, tako što ćete objasniti svoje razloge za takvo postupanje i jasno staviti do znanja da vam je i dalje stalo do njega.
  2. Pitajte ga da li postoji neki konkretan razlog zbog kojeg ne želi da potraži pomoć. Sam razgovor o traženju pomoći može pomoći osobi da prevaziđe stid ili stigmu vezanu za lečenje.
  3. Predložite mu samo jedan razgovor sa osobama koje se bave pružanjem profesionalne podrške, to može biti značajan korak u donošenju odluke da se izađe iz problema patološkog kockanja.
  4. Važno je da verujete da je problem patološkog kockanja rešiv, ali je potrebna promena u načinu razmišljanja i ophođenju kako bi se pobedila ta dominantna želja za kockanje, Morate da znate da mu vi nikako savetima ne možete pomoći, jel nemate iskustva i pristupate problemu sa previše emocija.
  5. Podržite svaku inicijativu za rešavanjem problema ako je osoba ima, ili u situaciji njegove nemoći, pada i razočarenja ponudite mu podršku na putu promene kroz dogovor i zakazivanje konsultacija sa HERC Timom!

Telefon za konsultacije: +381653342321

 

Share
Pozovi