Sin ima problem sa kockanjem..

Sin ima problem sa kockanjem, vrlo je verovatno da će se ponašati po ovim pravilima. To bi trebalo da vama bude znak za uzbunu! Ne čekajte da se zaduži kod zelenaša i da ostanete bez ičega što ste ceo život sticali.


1. PRUŽAĆE VELIKI OTPOR pri pokušaju da se razgovara na temu zavisnosti od kocke, a naročito na temu toga da li postoji mogućnost da ima problem sa kockanjem. Što je osoba više u problemu sa kockanjem to će intenzivnije braniti ili pravdati svoje kockanje kao put do sticanja veće količine novca.

2. POČEĆE DA KRIJE I LAŽE O SVOJIM POSTUPCIMA . Postaće odbrambeno nastrojeni ili čak kriviti vas za njihovu potrebu za kockanjem, uz obrazloženje da je sve što rade za vas. Sve što je njima potrebno samo da verujete u njih i veliki novac koji će osvojiti jednog dana. Mogu postati vrlo tajnoviti kada su njihove finansije u pitanju. Vrlo moguće da će izraziti želju da oni vode računa o porodičnim prihodima.

3. ČESTO ĆE BITI BEZ NOVCA, i tražiće vam za osnovne potrebe. Bez obzira na nepromenjene troškove i primanja često neće imati novac. Ušteđavine će se polako smanjivati, a moguće da će se pojavljivati i iznenadne i vama neobjašnjive pozajmice i krediti. Mogu postati intenzivno napeti i “očajni” da dođu do novca kojim bi finansirali svoje kockanje. Pored kredita velika je verovatnoća da će se zaduživati kod porodice i prijatelja, a može da se desi da nakit i skupocene stvari iz vašeg doma misteriozno nestanu.

Kako pomoći sinu koji je zavistan od kockanja? Ljudi koji imaju problem sa kockanjem najčešće trebaju podršku porodice i prijatelja da bi se sa tim problemom borili i prestali da kockaju, ali odluka da prestanu da kockaju mora biti njihova. Koliko god vi to želeli i koliko god da su efekti njihove kocke su razorni. Ne možete nekoga naterati da prestane da se kocka. Ukoliko vaš sin ima problem sa kockanjem imaćete verovatno vrlo suprotstavljene emocije. Pokrivaćete voljenu osobu, pravdati je i ulagati ogromne napore da joj pomognete da prestane da kocka. Sa druge strane vrlo verovatno da ćete biti izuztetno umorni i besni ukoliko osoba ponovo poklekne. Velika je verovatnoća da će sin pozajmiti, ponekad i ukrasti novac od vas, kao i da će imanja i nekretnine prodavati ili podizati kredite za koje nećete znati. Sve ovo može biti vrlo iscrpljujuće i razočaravajuće za vas. Kada se osoba koja ima problem sa kockanjem suoči sa posledicama svojih dela nastupa intenzivno osećanje krivice i slom samopoštovanja, ovo je razlog zašto među patološkim kockarima postoji toliki procenat samoubistava.

Ukoliko postoje mogućnosti podstaknite osobu da potraži pomoć i budite joj podrška kroz proces odvikavanja, ali postavite granice i osvestite dokle tačno ide vaša odgovornost. Saveti za članove porodice sa sinom koji je zavistan od kockanja: –         Počnite tako što ćete pomoći sebi. Imate parvo da se zaštitite emotivno i finansijski. Ne krivite sebe za to što osoba iz vašeg okruženja ima problem. Prava podrška može da vam pomogne da pravite pozitivne izbore za sebe, da postignete balans u ohrabrivanju voljene osobe da pomogne sebi, a da se ujedno vi ne izgubite u tom procesu. –          Nemojte se u to upuštati sami. Problem kockanja kod bliske osobe može biti preplavljujući za vas. Kada ste sami u ovom problem lakše ćete prihvatiti njihovu racionalizaciju, opravdanja i zahteva koje vam upućuju, kao i obećanje da im je to poslednji put. Ukoliko se otuđite i povučete veća je verovatnoća da ćete se osećati izigrano i osramoćeno, kao i da ste vi jedini koji imaju ovakvu vrstu problema. Potražite podršku i pomoć, uspostavite kontakte sa drugim porodicama koje su se borile sa ovim problemom, ili potražite pomoć stručnjaka da se nosite sa emotivnim procesima koji su prisutni kod vas. –          Postavite granice u upravljanju sa finansijama. Ukoliko je vama draga osoba odlučna da prestane da kockate, možete vi preuzeti na sebe upravljanje većim delom novca i prihoda, da biste prevenirali recidiv. Ipak imajte na umu da vi niste odgovorni za rukovođenje manjim količinama novca koje osoba koja kocka poseduje da biste joj umanjili impuls za kockanjem. Odgovorni ste za to i postarajte se da vi i vase finansije ne budu pod rizikom. –       

  Razmislite i odlučite kako ćete se odnositi prema zahtevima vama drage osobe koja je zavisna od kockanja kada je novac u pitanju. Osobe sa problemom patološkog kockanja vrlo su vešte u traženju novca na direktan ili indirektan način. Mogu koristit razne oblike manipulacije kako bi došli do novca, ulagivanjem, durenjem, pretnjom, pa čak i prebacivanjem i provociranjem osećanja krivice kako bi dobili novac. Potrebno je vreme, znanje i vežba kako biste se na pravi način postavili prema zahtevima koje vam upućuju, kako ne biste nesvesno potkrepljivali i pomagali održavanje problema koji osoba ima, kao i da biste zaštitili sopstveni integritet i samopoštovanje.

telefon 0653342321

CENA KONSULTACIJA SA DIJAGNOSTIKOM : 250 € ( trajanje- OKO DVA SATA)

Share
Pozovi