Suprug ima problem sa kockanjem

Suprug ima problem sa kockanjem

Ukoliko vaš suprug ima problem sa kockanjem veoma je važno da znate da je odgovornost i na vama. On je u blokadi i često ne može da shvati da ga kocka uvlači sve više i više, i da nije u stanju da se odupre i prestane. Morate da shvatite i pročitate kakva je to zavisnost, da se upoznate sa simptomima. O ovome ima dosta na našem blogu.

Ako vaš suprug ima problem sa kockanjem morate znati da nema velike razlike od zavisnosti od droge, samo što ste kod kockarske zavisnosti i vi i cela vaša porodica u probelmu. On je uzrok, ali kada dođu kamatari, kada se previše zaduži, kada to odmakne, imaćete i vi lično problema sa nima. Nećete moći da se izvučete time što niste znali, njih to ne zanima njih zanimaju samo pare koje ćete morati i vi da vraćate. Moraćete da prodate sve što imate, ako možete da se spasite. Zato je potrebno da se ozbiljno shvati problem, i reaguje na vreme, dok još ima nade i mogućnosti da se spasi život njegov, vaš i vaše dece. Sve što stvarate, radite, čuvate, nasledite može da ode za jedan dan za ruletom. I ono što nemate! To su ozbiljne stvari, i shvatite da mu vi savetima, kritikovanjem nećete pomoći. Više mu to odmaže, jel on mora da nauči kako sam da se izbori sa tim. Prvo mora da prihvati da postoji problem. Nemojte se praviti da je sve u redu, ako imate osećaj da NIJE. Vi to najbolje vidite, vi poznajete vašeg supruga. Reagujte na vreme i pomozite mu. Nije ni rešenje da se on ubije, dugove ćete morati vi da vraćate! Ako se razvedete, uvek ćete sebe kriviti što niste pokušali da mu pomognete, bez obzira na cenu, bez obzira na sve, jel život nema cenu!

U nastavku su neki od simptoma i slika koje se ponavljaju, a vi vidite da li prepoznajete svog supruga u njima. Ako se negde prepoznajete njegovo ponašanje, reagujte što pre i potražite makar savet telefonom, u HERC Timu je telefon dostupan svaki dan!

Pružaće veliki otpor pri pokušaju da se razgovara na temu kocke, a naročito na temu toga da li postoji mogućnost da ima problem sa kockanjem. Što je osoba više u problemu sa kockanjem to će intenzivnije braniti ili pravdati svoje kockanje kao put do sticanja veće količine novca. Vaš voljeni suprug može postati tajnovit, odbrambeno nastrojen ili čak kriviti vas za njihovu potrebu za kockanjem, uz obrazloženje da je sve što rade za vas, a da je sve što je njimu potrebno samo da verujete u njega i veliki novac koji će osvojiti jednog dana.

Mogu postati vrlo tajnovit kada su njegoje finansije u pitanju. Vrlo moguće da će izraziti želju da oni vode računa o porodičnim prihodima, a neretko će se dešavati i da će biti nedovoljno novca, bez obzira na nepromenjene troškove i primanja. Ušteđavine će se polako smanjivati, a moguće da će se pojavljivati i iznenadne i vama neobjašnjive pozajmice i krediti.

Mogu postati intenzivno napeti i “očajan” da dođe do novca kojim bi finansirao svoje kockanje. Pored kredita velika je verovatnoća da će se zaduživati kod porodice i prijatelja, a može da se desi da nakit i skupocene stvari iz vašeg doma misteriozno nestanu.

Kako pomoći suprugu koji ima problemom sa kockanjem?

Ljudi koji imaju problem sa kockanjem najčešće trebaju podršku porodice i prijatelja da bi se sa tim problemom borili i prestali da kockaju, ali odluka da prestanu da kockaju mora biti njihova. Koliko god vi to želeli i koliko god da su efekti njihove kocke, kojima ste vi svedok, razorni ne možete nekoga naterati da prestane da se kocka. Ukoliko član vase porodice ima problem sa kockanjem imaćete verovatno vrlo suprotstavljene emocije. Pokrivaćete voljenu osobu, pravdati je i ulagati ogromne napore da joj pomognete da prestane da kocka. Sa druge strane vrlo verovatno da ćete biti izuztetno umorni i besni ukoliko osoba ponovo poklekne. Velika je verovatnoća da će osba pozajmiti, ponekad i ukrasti novac od vas, kao i da će imanja i nekretnine prodavati ili podizati kredite za koje nećete znati. Sve ovo može biti vrlo iscrpljujuće i razočaravajuće za vas. Kada se osoba koja ima problem sa kockanjem suoči sa posledicama svojih dela nastupa intenzivno osećanje krivice i slom samopoštovanja, ovo je razlog zašto među patološkim kockarima postoji toliki procenat samoubistava. Ukoliko postoje mogućnosti podstaknite osobu da potraži pomoć i budite joj podrška kroz proces odvikavanja, ali postavite granice i osvestite dokle tačno ide vaša odgovornost.

Saveti za članove porodice čiji voljeni imaju problem sa kockanjem:

–          Počnite tako što ćete pomoći sebi. Imate prvo da se zaštitite emotivno i finansijski. Ne krivite sebe za to što osoba iz vašeg okruženja ima problem. Prava podrška može da vam pomogne da pravite pozitivne izbore za sebe, da postignete balans u ohrabrivanju voljene osobe da pomogne sebi, a da se ujedno vi ne izgubite u tom procesu.

–          Nemojte se u to upuštati sami. Problem kockanja kod bliske osobe može biti preplavljujući za vas. Kada ste sami u ovom problem lakše ćete prihvatiti njihovu racionalizaciju, opravdanja i zahteva koje vam upućuju, kao i obećanje da im je to poslednji put. Ukoliko se otuđite i povučete veća je verovatnoća da ćete se osećati izigrano i osramoćeno, kao i da ste vi jedini koji imaju ovakvu vrstu problema

–          Postavite granice u upravljanju sa finansijama. Ukoliko je vama draga osoba odlučna da prestane da kockate, možete vi preuzeti na sebe upravljanje većim delom novca i prihoda, da biste prevenirali recidiv. Ipak imajte na umu da vi niste odgovorni za rukovođenje manjim količinama novca koje osoba koja kocka poseduje da biste joj umanjili impuls za kockanjem. Odgovorni ste za to i postarajte se da vi i vase finansije ne budu pod rizikom.

–          Razmislite i odlučite kako ćete se odnositi prema zahtevima vama drage osobe koja ima problem sa kockom kada je novac u pitanju. Osobe sa problemom patološkog kockanja vrlo su vešte u traženju novca na direktan ili indirektan način. Mogu koristit razne oblike manipulacije kako bi došli do novca, ulagivanjem, durenjem, pretnjom, pa čak i prebacivanjem i provociranjem osećanja krivice kako bi dobili novac. Potrebno je vreme, znanje i vežba kako biste se na pravi način postavili prema zahtevima koje vam upućuju, kako ne biste nesvesno potkrepljivali i pomagali održavanje problema koji osoba ima, kao i da biste zaštitili sopstveni integritet i samopoštovanje.

U HERC Timu se pruža pomoć kako kockarima tako i obavezno članovima porodice, kako da reaguju, kako da se ponašaju i gde oni greše. Svako ima pravo na svoj izbor, ali ako se pridržavaju svi saveta i programa koji nauče, kockanje će biti prošlost, i moći ćete mirno da živite!

Kontakt telefoni HERC TIME za zakazivanje konsultacija-  Maja, Jelena, Teodora, Ivana, ili Andjela

HERC TIME kontakt: 0653342321, 0665588067 , 063342106,

Za inostranstvo kontakt/ viber – direkno Dejan Stanković+38163342321

Konsultacije obuhvataju: procenu stepena zavisnosti od kockanja, testiranje i analizu ličnog problema sa preporukama kako je najbolje dalje nastaviti Program za prestanak kockanja.

Program odvikavanja je individualan, radi se sa svakim klijentom posebno. Svako ima svoj program kako je najbolje i najbrže da se problem reši. Ukliko je problem u početnoj fazi dovoljno je par časova.

Kontakt telefoni HERC TIME Stanković za zakazivanje konsultacija

HERC TIME kontakt: 0653342321

Konsultacije obuhvataju: procenu stepena problema sa kockanjem, testiranje i analizu ličnog problema sa preporukama kako je najbolje dalje nastaviti Program za prestanak kockanja.

Program odvikavanja je individualan, radi se sa svakim klijentom posebno. Svako ima svoj program kako je najbolje i najbrže da se problem reši. Ukliko je problem u početnoj fazi dovoljno je par časova.

Online konsultacije, konsultacije u kancelarijama u Novom Sadu, Beogradu ili  preko Vibera se zakazuju.

Kako postupiti sa osobom koja ima problem sa kockanjem

Share
Pozovi